Διανύοντας, 51 χρόνια μετά, τη μεγαλύτερη περίοδο λειτουργίας την κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στη χώρα μας, δεν αρκεί, η μέρα αυτή, να παραμένει μόνον ως “ημέρα τιμής και μνήμης”, όσων και όποιων βρέθηκαν απέναντι στο διδακτορικό καθεστώς, οδηγώντας τη χώρα μας στην μεταπολιτευτική της πορεία, με τα πολλά θετικά αλλά και αρνητικά της.
Η διαχρονική σημασία του “Πολυτεχνείου”, τη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης με τις πολλαπλές κρίσεις για τη ίδια τη Δημοκρατία, μας επιβάλλει να μη “σφυρίζουμε αδιάφοροι” για τα τεκταινόμενα.
Αναφερόμαστε στην στρέβλωση της έννοιας της Δημοκρατίας, από την χειραγώγηση της εξουσίας των νικητών των εκλογών, σε κάποιες περιπτώσεις, με χαρακτηριστικά παραδείγματα τα αυταρχικά καθεστώτα που αναδεικνύονται και αυτά δια μέσω εκλογών.
Τελευταίο παράδειγμα της σύγχρονης στρέβλωσης, της έννοιας της Δημοκρατίας, φαίνεται να είναι η πολιτική εξουσία που θα ασκηθεί από τον νικητή των εκλογών στις ΗΠΑ.
Η περίπτωση της αλαζονείας των φορέων της εκτελεστικής εξουσίας και η “ηγεμονεύουσα” αντίληψη ότι ο νικητής των εκλογών “τα παίρνει όλα” δεν αφορά στη Δημοκρατία αλλά μόνο στον Πόλεμο.
Για τούτο είναι άμεση ανάγκη να διαμορφωθεί κίνημα θεσμικής κατοχύρωσης της έννοιας και της φύσης της "συμπεριληπτικότητας" στη Δημοκρατία.
Για να αποτελέσει το αντίβαρο στα ενδεχόμενα “συμμαχιών των ισχυρών”, δημιουργώντας υπόβαθρο "Οικονομικής Δημοκρατίας"...
Η "συμπεριληπτική" δημοκρατία διεκδικεί τον ρόλο να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ πολιτών και πολιτικών και αφορά στη μεγαλύτερη κατανόηση των πολιτικών φαινομένων, καθώς η κατανόηση οδηγεί στη συμμετοχή. Έτσι η φωνή του πολίτη θα αποκτήσει και θεσμικά, μεγαλύτερη σημασία στην εξέλιξη των πραγμάτων.
Συμπερίληψη σημαίνει μεγαλύτερη και ίση συμμετοχή όλων των ανθρώπων, χωρίς διακρίσεις, ανεξαιρέτως κοινωνικού και πολιτικού υπόβαθρου.
Μόνο έτσι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν θα αποτελούν εργαλεία χειραφέτησης της κοινωνίας, από τους ισχυρούς ιδιοκτήτες τους και θα συμβάλλουν ώστε να ευνοούν τη συμμετοχή των πολιτών και ακολούθως στα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη να μπορεί να είναι αρωγός αυτής της ίδιας της συμπεριληπτικής δημοκρατίας.
Για να μην έχουμε, εκ των υστέρων, αντιδράσεις μιας "ηττημένης κοινωνίας", που ως μόνο όπλο (δεν το υποτιμώ) είναι να εγκαταλείπει το Χ (πρώην Twitter), καταγγέλλοντας ότι η πλατφόρμα έχει γίνει ένα μέσο "μίσους, τοξικότητας και ψευδών ειδήσεων”.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)
Τα περί μη κρατικών πανεπιστημίων: Η εξυπνότερη, παρά ποτέ, διαφήμιση για κολλέγια.
Από το "μικροσκόπιο" των δικαστών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας , υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστ...
-
Τις τελευταίες ώρες, με αφορμή το πόρισμα το υ Εθν ι κο ύ Οργ α ν ι σμο ύ Δ ι ερε ύ νησης Αεροπορ ι κ ώ ν κ αι Σ ι δηροδρομ ι κ ώ ν Ατ υ ...
-
Θα μπορούσε αυτές οι σκέψεις, προσαρμοσμένες, να αφορούν κάθε τουριστικό προορισμό στη χώρα μας... Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι μια πρόσφατη, ...
-
Μετά την ανακοίνωση, από πλευράς Ελλάδος, για την δημιουργία των δυο θαλάσσιων πάρκων σε Αιγαίο και Ιόνιο πέλαγος, ακολούθησε η αντίδραση επ...