Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

21η Απριλίου…

Μανολης Αναγνωστακης: "... Φοβάμαι τους ανθρώπους που εφτά χρόνια έκαναν πως δεν είχαν πάρει χαμπάρι και μια ωραία πρωία –μεσούντος κάποιου Ιουλίου– βγήκαν στις πλατείες με σημαιάκια κραυγάζοντας «Δώστε τη χούντα στο λαό»..."
Φέτος μισό αιώνα μετά, συμπίπτει με την εξέλιξη της δίκης της Χρυσής Αυγής, δηλαδή με την θεσμική και ιστορική ανάγκη προάσπισης των βάσεων του δημοκρατικού και δικαιοκρατικού πολιτισμού, καθώς τίποτα δεν είναι απλό, δεδομένο και αυτονόητο. Έχει συνεπώς τεράστια σημασία η διαφύλαξη της ενότητας του δημοκρατικού τόξου, έστω γύρω από μερικά θεμελιώδη ζητήματα. Η ενότητα αυτή δυστυχώς υπονομεύεται, όταν ακόμη και σήμερα κάποιοι προσπαθούν ανιστόρητα να εξισώσουν την χούντα και τη δικτατορία, με τις οικονομικές πολιτικές εξόδου από την κρίση που επέλεξε ο ίδιος ο ελληνικός λαός.
Σήμερα, που φαίνεται να ολοκληρώνεται η φάση μιας διαφορετικής προφανώς επταετίας, αυτήν της οικονομικής κρίσης και εξ’αυτής των μνημονίων… Σήμερα που ως λαός βιώνουμε τα αποτελέσματα των ασυμβίβαστων και εναλλακτικών στρατηγικών… Σήμερα που με αφορμή την οικονομική κρίση, νοσταλγοί της χούντας προσπαθούν να σηκώσουν κεφάλι, και η ναζιστική εγκληματική Χρυσή Αυγή συνεχίζει να ψαρεύει στα θολά νερά και να χύνει το φασιστικό, ρατσιστικό και διχαστικό της δηλητήριο… Σήμερα η κοινωνία πιο ώριμη από ποτέ, έστω και αργά, πρέπει να διεκδικήσει…
Ø Μέτωπο λογικής για εθνική ενότητα σε ένα πρόγραμμα υλοποίησης για έξοδο από τα μνημόνια
Ø Τη γνήσια και αξιακή λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών που είναι η μόνη που μπορεί να αποτελέσει ανάχωμα στη δράση των αρρωστημένων μυαλών που υπονομεύουν και αρνούνται τη Δημοκρατία
Ø Τη διαρκή ετοιμότητα και θέληση. Και βλέποντας τριγύρω μας, πρέπει να συνομολογήσουμε ότι μεγάλη απειλή των ελευθεριών μας είναι ο αχαλίνωτος λαϊκισμός τα ψέματα και η δημαγωγία
Ø Διαμόρφωση μιας φυσιολογικής κατάστασης στις σχέσεις των πολιτικών δυνάμεων και αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας και συμμαχιών στα πλαίσια μιας λογικής πολιτικής γεωγραφίας
Ø Δράσεις υποδοχής και κοινωνικής ενσωμάτωσης των προσφύγων
Ø Ορθολογικό και δίκαιο κοινωνικό σύστημα για τους αδύνατους
Ø Κοινό σχέδιο οργάνωσης και ανάπτυξης του συστήματος Υγείας και ενίσχυσης της παιδείας
21η Απριλίου 1967
Ενώ είχαν προκηρυχθεί εκλογές για τις 28 Μαϊου, στις 21 Απριλίου 1967, επίορκοι αξιωματικοί του στρατού, κατέλαβαν την εξουσία με πραξικόπημα, το οποίο οι ίδιοι ονόμαζαν «εθνοσωτήριο επανάσταση» ή «Επανάσταση της 21ης Απριλίου».
Την πράξη τους, οι πραξικοπηματίες δικαιολόγησαν ως απαραίτητη προκειμένου να αποφευχθεί αναρχία την οποία σχεδίαζαν “κεντροαριστερές” (!) ομάδες, κάτι το οποίο, ωστόσο, δεν μπόρεσαν να αποδείξουν με πειστικά στοιχεία.
Η δημοκρατία και οι θεσμοί καταλύθηκαν για επτά χρόνια, ως τις 24 Ιουλίου 1974, όταν η Χούντα των Συνταγματαρχών κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της εισβολής της Τουρκίας στην Κύπρο.
Η Ε΄ Αναθεωρητική Βουλή των Ελλήνων, με το Δ΄ ψήφισμα στις 8 Ιανουαρίου 1975 χαρακτήρισε την κίνηση της 21ης Απριλίου 1967 πραξικόπημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανάγκη μιας “φιλελεύθερης” αντίδρασης.

Θα μπορούσαμε να πούμε ότι ήρθε η ώρα για την ιαχή «φιλελεύθεροι όλων των φυλών, ενωθείτε και δράσετε…». Ο φιλελευθερισμός ( L iberalism) ...