Οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες, στην ευρύτερη περιοχή της Σαουδικής Αραβίας και πέριξ, αποτέλεσαν την τελευταία δεκαετία ελκτικό πόλο επενδυτικής δυνατότητας και χρηματοπιστωτικής δραστηριότητας. Η προβαλλόμενη σταθερότητα της εξελικτικής πορείας της οικονομίας, δημιουργούσε το αισιόδοξο περιβάλλον για το παρόν και μέλλον.
Η κρίση όμως, με τις επιπτώσεις στις τιμές του πετρελαίου, σφραγίζουν το θνησογενές του οικοδομήματος…
Ιδιαιτέρως και μετά τις αποφάσεις του Παρισιού, για το κλίμα και τον περιορισμό των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, στην πορεία για την υλοποίησή τους, η κατάσταση θα επιδεινωθεί περαιτέρω σε βραχυπρόθεσμη περίοδο με μακρο-προοπτική…
Σαφώς η σημερινή καθίζηση της οικονομίας αυτών των χωρών, οφείλεται στην απότομη πτώση της τιμής του πετρελαίου, με το brent να έχει σημειώσει συρρίκνωση 47% για τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες.
Σαφώς η σημερινή καθίζηση της οικονομίας αυτών των χωρών, οφείλεται στην απότομη πτώση της τιμής του πετρελαίου, με το brent να έχει σημειώσει συρρίκνωση 47% για τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες.
Η πραγματικότητα αυτή θα έχει επιπτώσεις στο βιοτικό επίπεδο της μεσαίας τάξης με απροσδιόριστα τα πεδία και το βαθμό αντίδρασης…
Η National Commercial Bank of Saudi Arabia, αναφέρει πως λόγω της αστάθειας στην τιμή του πετρελαίου σε συνδυασμό με τις περιστολές εξόδων στους εταιρικούς προϋπολογισμούς, αναμένεται να επηρεαστούν άμεσα οι δαπάνες του καταναλωτή. Ο κλάδος του λιανικού εμπορίου εμφανίζει σχετική αδυναμία, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, ενώ ο ρυθμός αύξησης των τιμών στις συναλλαγές του λιανικού εμπορίου παραμένει χαμηλός, σε επίπεδα 2008. Η πτώση του γενικού δείκτη της Σαουδικής Αραβίας, Tawadul All Share Index (TASI), στο επίπεδο 2012 στις 6.709 μονάδες (στις 15 Δεκεμβρίου 32% χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό του 2015 που σημειώθηκε τον περασμένο Απρίλιο με τον δείκτη να φτάνει τις 9.900) αντικατοπτρίζει την πορεία αυτής της εθνικής οικονομίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου